Dias scanning – gamle dias bliver som nye billeder igennem scanning

For nogle måneder siden overtog jeg en masse gamle lysbilleder fra min farmor, da hun ikke havde plads til dem mere, og hendes fremviser var gået i stykker. Jeg synes, at det var synd, hvis vi smed alle de gamle billeder ud, så i stedet har jeg kigget rundt på nettet for at finde ud af, om man kan få lavet dias scanning.

Mange af de gamle billeder er fra min fars barndom, og det er ikke billeder, som der findes kopier af nogle steder. Selvom min far ikke mener, at de skal gemmes, så vil jeg gerne beholde dem. Problemet er bare, at jeg ikke har en lysbilledfremviser, så jeg kan ikke se billederne ordentligt.

Derfor tænkte jeg, at det kunne være sjovt, hvis man kunne få lavet dem alle om til almindelige billeder via dias scanning eller få dem lagt på en CD. Dias scanning betyder, at man ved hjælp af noget specielt udstyr kan scanne lysbilleder ind, og derefter bliver de gemt i et nyt filformat. Samtidig bliver der udført billedbehandling, så ofte bliver scanningerne faktisk bedre end det oprindelige foto.

Efter at have undersøgt mulighederne på internettet, har jeg fundet ud af, at der findes flere forskellige løsninger, når man skal have lavet dias scanning. Hvilken løsning der er mest optimal afhænger af, hvilken tilstand billederne er i. Dog erfarede jeg også, at mange flere får lavet dias scanning, end jeg troede. Jeg havde en forestilling om, at mange efterhånden havde smidt deres gamle lysbilleder ud, men der tog jeg fejl.

Min undersøgelse af dias scanning endte med, at jeg fandt et firma, som jeg nu skal kontakte for at høre, hvad jeg kan forvente mig. Prisen er ikke det væsentligste, da billederne betyder meget for mig, så det vigtigste er kvaliteten af de endelige billeder. Der findes åbenbart tre forskellige kvaliteter i nye billeder, men jeg kan ikke bedømme kvaliteten af lysbillederne, så de skal først indleveres og bedømmes af firmaet.

Efterfølgende har jeg fortalt min farmor om mulighederne med dias scanning, og hun blev meget begejstret, for nu kan hun se alle billederne igen. Hun var ikke klar over, at det var muligt at få lavet dias scanning. Nu bliver det spændende at se, hvordan billederne ser ud, for mange af dem har jeg aldrig set.

You may also like...